Whisky – jak powstał ten trunek?
Whisky ma już ponad 1300 lat. Od tego czasu było nieustannie udoskonalane. Do dzisiaj powstało wiele jej odmian. Początki są związane z Europą, a dokładniej z Irlandią i Szkocją. To na terenie tych państw produkowano trunek z wody, drożdży i słodu jęczmiennego. Produkcja ta szybko zdobyła uznanie nie tylko miejscowej ludności, ale i całego imperium brytyjskiego. Pierwsze wzmianki na piśmie o wodzie z jęczmienia pochodzą z XVI wieku. Sama nazwa przyjęła się dwa stulecia później i trwa do dziś. Z Europy trunek szybko przeniósł się na inne kontynenty. Tam dostosowano recepturę do panujących warunków naturalnych, dzięki czemu powstały nowe wersje whisky.
Blended whisky – jak powstaje szkocki wariant tego trunku?
Najbardziej cenioną whisky na świecie jest szkocki single malt. To alkohol wyprodukowany wyłącznie z wody, jęczmienia i drożdży. Poddaje się ją podwójnej, a nawet i potrójnej destylacji. Szkoci wędzą także whisky w dymie torfowym. W ten sposób zyskuje ona charakterystyczny smak i aromat. W zależności od regionu produkcji, możemy wyczuć w whisky aromat ziół czy słoną morską nutę. Tańszą i bardziej popularną odmianą whisky jest blended. Jej definicja zależy od regionu, w którym powstaje. W Szkocji blended whisky to mieszanina przynajmniej jednego single malt z single grain. Takie rozwiązania są dostępne pod tym linkiem https://swiat-whisky.sklep.pl/8-blended-whisky-szkocka. W Irlandii jest podobnie. W tym kraju blended łączy w sobie co najmniej dwa gatunki spośród Pot Still Whiskey, Irish Malt Whiskey oraz Irish Grain Whiskey. Japończycy natomiast produkują blended whisky w sposób zbliżony do Szkotów. Amerykanie z kolei poprzez blended whisky rozumieją mieszaninę whisky żytniej oraz burbona z czystym alkoholem. Przy czym pierwsze dwa stanowią zaledwie 20% objętości produktu.