Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 26 kwietnia 2024 05:35

Jak stać się cenionym szefem kuchni?

Pasjonaci gotowania powinni związać swoją przyszłość zawodową z branżą gastronomiczną, aby trafnie połączyć przyjemne z pożytecznym. Najlepsi specjaliści szybko odnajdą się w roli szefa kuchni renomowanej restauracji.
  • 17.06.2019 13:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jak stać się cenionym szefem kuchni?

Czym powinien wyróżniać się dobry szef kuchni?

Na stanowisku szefa kuchni odnajdzie się wyłącznie doświadczony kucharz, który będzie nie tylko kierował podległym mu zespołem pracowników, ale będzie również sam przygotowywał wytrawne dania. Praca w tym charakterze wiąże się z koniecznością ciągłego przyuczania pozostałych kucharzy, w tym tłumaczenia, w jaki sposób należy przyrządzić konkretne potrawy. Z pewnością najlepiej odnajdą się w tym zawodzie osoby cierpliwe, które dodatkowo potrafią zadbać o świetną organizację pracy. Szef kuchni musi być przygotowany na realizację obowiązków zawodowych pod presją czasu. W swojej pracy powinien kierować się zmysłem smaku i powonienia. Znamienną cechą dobrego szefa kuchni musi być także zmysł estetyczny. Osoba na tym stanowisku nie może dbać wyłącznie o smak przygotowywanych potraw – równie ważna jest ich efektowna oprawa, która musi przypaść do gustu najbardziej wymagającym klientom.

 

Czym zajmuje się szef kuchni?

Szef kuchni przede wszystkim kieruje podległym mu zespołem pracowników, ale powinien również sam wymyślać nowe potrawy. Musi wykazywać się inwencją, jednocześnie mając na uwadze oczekiwania potencjalnych klientów. Warto podkreślić, że większość szefów kuchni specjalizuje się w konkretnej dziedzinie. Niektórzy najlepiej odnajdują się w kuchni włoskiej lub francuskiej, inni znakomicie czują się w wypiekach lub w potrawach rybnych. Szef kuchni musi także dbać o wysoką jakość przygotowywanych posiłków, dlatego powinien samodzielnie dopilnować, aby jego pracownicy gotowali w oparciu o składniki spożywcze z najwyższej półki.

 

Najlepszą wizytówką doświadczonego szefa kuchni są zadowoleni klienci, którzy chętnie wracają do konkretnego lokalu. Na tym stanowisku znakomicie odnajdują się prawdziwi pasjonaci gotowania.

--- Artykuł sponsorowany ---