Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 29 marca 2024 11:14

Pierwsze sushi w życiu? Wcale nie musisz jeść pałeczkami!

Kuchnia azjatycka zawsze była dla Polaków kuchnią egzotyczną, zwłaszcza że kultura jedzenia w samej Japonii znacznie różni się od polskiej. Nawet dzisiaj wiele osób unika wyjścia do restauracji sushi w obawie, aby się nie zbłaźnić, bo... nie potrafią jeść pałeczkami lub prawidłowo wymówić nazw poszczególnych rodzajów sushi. Rodzajów, bo wbrew pozorom jest ich co najmniej kilka.
  • 29.10.2019 10:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Pierwsze sushi w życiu? Wcale nie musisz jeść pałeczkami!

Typy popularnego sushi

W klasycznych japońskich restauracjach w menu znajdzie się przede wszystkim hosomaki, california maki (uramaki), nigiri oraz futomaki. Prawdziwi mistrzowie kuchni z http://takushisushi.pl/ mogą zaserwować dodatkowo temaki lub gunkanmaki. Nazwy niewiele mówią, chociaż na szczęście wymawia się je tak, jak się zapisuje, więc podczas zamawiania nie trzeba się stresować popełnieniem jakiegoś faux pas. Absolutną podstawą jest hosomaki, czyli ryż w nori z jednym składnikiem, najczęściej rybą.

 

A może więcej składników?

Popularną odmianą sushi jest futomaki, gdzie składników jest cztery. Natomiast uramaki to nic innego jak odwrócone sushi, czyli rolki zwijane z ryżem na wierzchu. Również występują w odmianach z jednym lub paroma składnikami. Dla osób nieobytych z sushi poleca się nigiri - kulkę ryżu, na której wierzchu kładzie się kawałek ryby.

 

Zaawansowane sushi

Mistrzowie japońskiej kuchni często idą jednak krok dalej, serwując gościom sushi w odmianie temaki i gunkamaki. To pierwsze jest nietypowe, bowiem zamiast rolki z wodorostem i ryżem, gość otrzymuje specjalnie złożony rożek wypełniony przygotowanym nadzieniem mięsnym lub wege. Drugi typ sushi również różni się kształtem od rolki i bardziej przypomina łódeczę - także z farszem ryżowym i dodatkowymi składnikami.

 

Pałeczki czy palce?

Warto wiedzieć, że w restauracjach sushi nie ma obowiązku jedzenia pałeczkami. Sushi można spokojnie jeść palcami, pamiętając o tym, aby łapać kawałki za część z wodorostem a nie ryżem (z wyjątkiem uramaki). Jedząc palcami nie popełnia się absolutnie żadne gafy, zwłaszcza że taki sposób jedzenia praktykuje też wielu Japończyków uważając go za bardziej praktyczny.

--- Artykuł sponsorowany ---