Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 21:11

Dlaczego witamina D3 jest dla nas tak ważna?

Witamina D jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Niestety według badań naukowych przeprowadzonych w ostatnich latach, współczesne społeczeństwo cierpi na jej niedobór. Lekarze alarmują, ponieważ deficyt dotyczy aż ok. 80-90% osób. Czemu tak się dzieje? Witamina D nazywana jest nie bez powodu ‘witaminą słońca’, ponieważ nasz organizm produkuje ją pod wpływem promieni słonecznych. Niestety zazwyczaj jest to niewystarczające. Nasz klimat co prawda zapewnia nam spora dawkę, jednak niewystarczającą. Dlatego jak informują eksperci z Natural Pharmaceuticals musimy uzupełniać ją produktami spożywczymi i suplementami diety.
  • 29.05.2020 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Dlaczego witamina D3 jest dla nas tak ważna?

Czym jest witamina D?

Badacze, lekarze, a także specjaliści od suplementów diety np. z Natural Pharmaceuticals zgodnie przyznają, że witamina D jest niezbędna do funkcjonowania naszego organizmu. Jednak za co konkretnie odpowiada? Głównym jej zadaniem jest współdziałanie przy regulacji wapnia i innych minerałów, dzięki czemu mogą być bardziej wchłaniane z jedzenia w przewodzie pokarmowym. Jest kluczowa w ochronie przed osteoporozą, krzywicą u dzieci, a także chorobami autoimmunologicznymi i nowotworami. Dlatego wspiera układ kostny, mięśniowy, nerwowy, odporniściowy oraz prawidłową pracę tarczycy. Jest to witamina, która znaczy więcej niż nam się wydaje.

 

Jakie są jej źródła?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy kluczowym czynnikiem do syntezy witaminy D w naszym organizmie jest ekspozycja słoneczna. Wystarczy zaledwie 15-30 min spędzonych codziennie w promieniach słonecznych, aby uzyskać wystarczającą dawkę. Niestety w naszej szerokości geograficznej możemy mieć z tym problemy. Dlatego Natural Pharmaceuticals zwraca uwagę na pożywienie, które również może być bogatym źródłem. Największe dawki znajdują się w tłustych rybach tj. makrela, węgorz, łosoś, śledź czy tuńczyk. Jeśli jednak nie jesteśmy smakoszami wystarczy, że zaczniemy suplementację tranem, który dodatkowo zawiera witaminę A i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Warto również pamiętać o wątróbce, jajkach i grzybach.

 

Co z suplementacją?

Opisana powyżej dieta wygląda dobrze, jednak w naszej zabieganej codzienności trudno jest pamiętać o tym wszystkim w naszych posiłkach. Dodatkowo w okresie jesienno-zimowym brakuje słońca, więc nasz organizm sam nie jest w stanie jej wyprodukować. Wtedy kluczową kwestię odgrywa suplementacja. Jeden z głównych producentów Natural Pharmaceuticals proponuje postać kapsułek. Na rynku znajdziemy również kropelki, które możemy dowolnie dawkować. Ilość witaminy D, którą musimy przyjmować jest różna dla każdego z nas. Dlatego zanim sięgniemy po jakiekolwiek suplementy warto jest sprawdzić jej poziom.

Materiał zewnętrzny