Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
niedziela, 27 lipca 2025 06:53
Reklama

Gochugaru – wszystko, co musisz wiedzieć

Gochujang to słodko-pikantna czerwona pasta chili, która jest podstawą wielu koreańskich potraw. W zależności od regionu jest również znany jako gochujang lub gochugaru. Gochujang robi się ze sfermentowanej soi, papryczek chili, soli i cukru. Obecnie na rynku dostępnych jest wiele marek i odmian gochujang. Poniżej przeprowadzimy Cię przez wszystko, co musisz wiedzieć o tej wszechstronnej przyprawie!
  • 21.12.2022 12:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Gochugaru – wszystko, co musisz wiedzieć

Co to jest Gochujang? 

Gochujang to pikantna, słodka koreańska pasta chili wytwarzana ze sfermentowanych ziaren soi, papryczek chili, soli i cukru. Występuje w dwóch odmianach – ostrym (ostrym) i łagodnym (nieostrym). Gorący gochujang jest zwykle używany jako sos lub dressing do szybkich i łatwych codziennych posiłków. Natomiast łagodny gochujang jest często używany do marynat lub jako dodatek do potraw. Często spotkasz go z kluskami, boczkiem gotowanym na parze, a nawet na talerzu grillowym! Możesz również użyć go do przygotowania pikantnego sosu do dowolnego innego azjatyckiego dania.

Jak zrobić Gochujang w domu? 

Aby zrobić gochujang w domu, zacznij od gochugaru (czerwone chili w proszku) i pokruszonej czerwonej papryki. Piecz czerwone papryczki chili, aby wydobyć ich smak. Dodaj wodę i pozwól papryce fermentować przez kilka miesięcy w ciepłym i ciemnym miejscu. Po zakończeniu fermentacji możesz wymieszać go z pokruszoną czerwoną papryką i solą. Pozostaw na dłużej, aż zamieni się w gęstą pastę. Najprostszym sposobem na zrobienie gochujang w domu jest użycie gotowego gochujang jako startera. Przenieś go do nowego pojemnika, dodaj trochę wody i kontynuuj fermentację.

Rodzaje Gochujang 

Istnieją dwa główne rodzaje gochujang – czerwony gochujang i czarny gochujang. Czerwony gochujang to najpopularniejsza odmiana używana w koreańskich kuchniach. Jego jasnoczerwony kolor pochodzi z dużej ilości czerwonych papryczek chili. Z drugiej strony czarny gochujang jest wytwarzany ze sfermentowanej soi, jęczmienia i ryżu. Jest nieco słodszy i bardziej dymny niż czerwony. Ma głęboki ciemny czarny kolor i jest często używany w klasycznych koreańskich potrawach, takich jak duszone żeberka wołowe lub smażone kalmary.

Jak korzystać z Gochujang 

Jeśli używasz gochujang jako przyprawy stołowej, prawdopodobnie zanurzasz surowe warzywa, smażone lub gotowane na parze owoce morza, a nawet gotowanego kurczaka lub wieprzowinę. Można go również stosować do smażenia i gulaszu lub jako marynata do grillowanych mięs i ryb. Jeśli używasz gochujang jako sosu, możesz zmieszać go z sosem sojowym, olejem sezamowym lub octem. Gorący gochujang najlepiej podawać z ryżem na parze, gotowanymi jajkami i kimchi.

Czy Gochujang jest zdrowy? 

Gochujang wykonany z naturalnych składników uważany jest za zdrowy. Oferuje dobre źródło witaminy B6, żelaza i cynku. Porcja gochujang ma około 20 kalorii i 1 gram tłuszczu. Czerwona papryka to bogate źródło witaminy C i manganu. Posiada również właściwości antyoksydacyjne. Podobnie jak większość innych produktów spożywczych, gochujang może zawierać śladowe ilości niacyny i chlorowodorku tiaminy (aby zapobiec rozwojowi pleśni) oraz benzoesanu sodu (przeciwgrzybiczego środka konserwującego). Jednak gochujang wykonany z naturalnych składników ma bardzo niski poziom tych konserwantów i mieszczą się one w dopuszczalnych limitach określonych przez koreańskie normy i ustawę o bezpieczeństwie żywności.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama