Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 26 lipca 2025 13:39
Reklama

Jak wybrać krzesła do restauracji? Praktyczny poradnik

Wygodne krzesła do restauracji to element, na który często zwracają uwagę klienci. Odpowiednio dobrane siedziska to nie tylko gwarancja zadowolenia gości, ale również istotna część wystroju wnętrza, które może skutecznie przyciągnąć nowych klientów i pięknie prezentować się na zdjęciach oraz w mediach społecznościowych. Jak wybrać krzesła do restauracji, by służyły przez długi czas, pasowały do wnętrza i były wygodne?
  • 29.11.2022 16:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jak wybrać krzesła do restauracji? Praktyczny poradnik

Krzesła do restauracji. Jakość i ergonomia. 

Wybierając wyposażenie restauracji, właściciel powinien mieć na uwadze przede wszystkim jakość sprzętu, w który inwestuje. Krzesła i stoły to podstawowy element wyposażenia sali restauracyjnej, który jest intensywnie eksploatowany przez gości. Kupując krzesła, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na: 

● materiały, z jakich zostały wykonane, 

● stosunek jakości do ceny, 

● ergonomię. 

Wysokiej jakości drewno, metal czy materiały tapicerskie nie ulegną zniszczeniu, czy przetarciom po pierwszych miesiącach użytkowania. Jakość to również stabilność — dobre krzesło restauracyjne nie może się chwiać, uginać czy nadmiernie wgniatać. Należy zwrócić uwagę na ergonomię: krzesła powinny być dopasowane wysokością do stołów i zapewniać wygodne podparcie dla kręgosłupa klienta. 

Krzesła dobrze dopasowane do wnętrza 

Dobrze zaaranżowane wnętrze restauracji wyróżnia dbałość o szczegóły. Wybierając krzesła, warto dopasować je do reszty elementów wystroju. Aranżację w stylu glamour i nowoczesnym uzupełnią eleganckie krzesła tapicerowane. Ciężkie, aksamitne meble to dobry wybór do restauracji hotelowych i wysublimowanych lokali. Loftowe wnętrze komponuje się świetnie z metalowymi elementami, skórą oraz lekkimi krzesłami z tworzyw sztucznych. Tradycyjne wnętrza lubią klasyczne rozwiązania — solidne drewniane krzesła podkreślą charakter restauracji z polską lub regionalną kuchnią. 

Względy praktyczne. Łatwe w utrzymaniu krzesła do restauracji.

Wybór krzeseł do lokalu gastronomicznego powinien być przemyślany również pod względem praktycznym. Należy pamiętać, że niskiej jakości meble tapicerowane mogą ulegać zabrudzeniom i przetarciom. Łatwość czyszczenia, odpowiednia kolorystyka i plamoodporne materiały to kryteria, które warto wziąć pod uwagę podczas zakupów. Dobrze dobrane krzesła powinny oddawać charakter restauracji — serwując fast food, warto wybrać modele z tworzywa sztucznego, które są wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu. Krzesła w lokalu nie powinny być również zbyt ciężkie. Lekkie meble, które można szybko złożyć i przenieść ułatwią codzienną eksploatację zarówno obsłudze, jak i klientom.

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama