Krzesła do restauracji. Jakość i ergonomia.
Wybierając wyposażenie restauracji, właściciel powinien mieć na uwadze przede wszystkim jakość sprzętu, w który inwestuje. Krzesła i stoły to podstawowy element wyposażenia sali restauracyjnej, który jest intensywnie eksploatowany przez gości. Kupując krzesła, należy przede wszystkim zwrócić uwagę na:
● materiały, z jakich zostały wykonane,
● stosunek jakości do ceny,
● ergonomię.
Wysokiej jakości drewno, metal czy materiały tapicerskie nie ulegną zniszczeniu, czy przetarciom po pierwszych miesiącach użytkowania. Jakość to również stabilność — dobre krzesło restauracyjne nie może się chwiać, uginać czy nadmiernie wgniatać. Należy zwrócić uwagę na ergonomię: krzesła powinny być dopasowane wysokością do stołów i zapewniać wygodne podparcie dla kręgosłupa klienta.
Krzesła dobrze dopasowane do wnętrza
Dobrze zaaranżowane wnętrze restauracji wyróżnia dbałość o szczegóły. Wybierając krzesła, warto dopasować je do reszty elementów wystroju. Aranżację w stylu glamour i nowoczesnym uzupełnią eleganckie krzesła tapicerowane. Ciężkie, aksamitne meble to dobry wybór do restauracji hotelowych i wysublimowanych lokali. Loftowe wnętrze komponuje się świetnie z metalowymi elementami, skórą oraz lekkimi krzesłami z tworzyw sztucznych. Tradycyjne wnętrza lubią klasyczne rozwiązania — solidne drewniane krzesła podkreślą charakter restauracji z polską lub regionalną kuchnią.
Względy praktyczne. Łatwe w utrzymaniu krzesła do restauracji.
Wybór krzeseł do lokalu gastronomicznego powinien być przemyślany również pod względem praktycznym. Należy pamiętać, że niskiej jakości meble tapicerowane mogą ulegać zabrudzeniom i przetarciom. Łatwość czyszczenia, odpowiednia kolorystyka i plamoodporne materiały to kryteria, które warto wziąć pod uwagę podczas zakupów. Dobrze dobrane krzesła powinny oddawać charakter restauracji — serwując fast food, warto wybrać modele z tworzywa sztucznego, które są wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu. Krzesła w lokalu nie powinny być również zbyt ciężkie. Lekkie meble, które można szybko złożyć i przenieść ułatwią codzienną eksploatację zarówno obsłudze, jak i klientom.