Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 17 maja 2025 07:14
Reklama

Jogurt naturalny i jego zastosowanie w kuchni

Ya-urt” w tłumaczeniu z języka tureckiego to „kwaśne mleko”. Jest znacznie zdrowszy i zdecydowanie mniej kaloryczny od tłustej śmietany. Wspaniale smakuje i wykazuje mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Jogurt naturalny to prawdziwa skarbnica białka i łatwo przyswajalnego wapnia. Rewelacyjnie wzmacnia kości i zęby, a w późniejszym wieku przeciwdziała osteoporozie. Ma również niezwykle korzystny wpływ na florę bakteryjną, a przy tym jest niskokaloryczny i odpowiedni dla osób chorujących na cukrzycę.
  • 30.12.2019 11:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Jogurt naturalny i jego zastosowanie w kuchni

Nic zatem dziwnego, że jest chętnie wykorzystywany w kuchniach całego świata. Jako zamiennik śmietany pozwala ograniczyć kaloryczność potraw, ale jednocześnie nadaje im wspaniały i wyjątkowy smak.

Do czego można wykorzystać jogurt naturalny?

Jogurt gęsty naturalny jest wyjątkowo wszechstronnym produktem spożywczym. Można go kupić niemal w każdym sklepie, a na dodatek tani i wydajny. Jego popularność nie bierze się jednak znikąd. Posiadając w lodówce kubek jogurtu można z powodzeniem przygotować wiele pysznych potraw, w tym m.in.

  • ciasto na pizzę
  • ciasto na pieczywo
  • marynaty do drobiu i ryb
  • zdrowy zamiennik majonezu
  • składnik różnego rodzaju klusek, kopytek, naleśników i racuchów
  • składnik zdrowych deserów
  • dodatek do zup
  • baza do dressingów i sosów
  • składnik koktajli
  • składnik zdrowego śniadania z muesli i owocami

Dlaczego warto wprowadzić jogurt naturalny do swojej diety?

Gęsty jogurt naturalny firmy OSM Krasnystaw, produkowany z najlepszego mleka z Lubelszczyzny, dostępny m.in. na stronie http://www.krasnystaw.eu/produkty/jogurty-naturalne/jogurt-naturalny-gesty to bardzo wartościowy produkt spożywczy, który dzięki dużej zawartości składników mineralnych, tj. potas, fosfor, cynk i jod świetnie pobudza nasz układ immunologiczny. Stymuluje go tym samym do obrony przed drobnoustrojami zwłaszcza w okresie przeziębień.

 

Ponadto regularnie spożywany jogurt naturalny pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, a także świetnie się sprawdza jako źródło pełnowartościowego białka w dietach wegetariańskich.

 

--- Artykuł sponsorowany ---


Reklama
Reklama
Reklama