Nic zatem dziwnego, że jest chętnie wykorzystywany w kuchniach całego świata. Jako zamiennik śmietany pozwala ograniczyć kaloryczność potraw, ale jednocześnie nadaje im wspaniały i wyjątkowy smak.
Do czego można wykorzystać jogurt naturalny?
Jogurt gęsty naturalny jest wyjątkowo wszechstronnym produktem spożywczym. Można go kupić niemal w każdym sklepie, a na dodatek tani i wydajny. Jego popularność nie bierze się jednak znikąd. Posiadając w lodówce kubek jogurtu można z powodzeniem przygotować wiele pysznych potraw, w tym m.in.
- ciasto na pizzę
- ciasto na pieczywo
- marynaty do drobiu i ryb
- zdrowy zamiennik majonezu
- składnik różnego rodzaju klusek, kopytek, naleśników i racuchów
- składnik zdrowych deserów
- dodatek do zup
- baza do dressingów i sosów
- składnik koktajli
- składnik zdrowego śniadania z muesli i owocami
Dlaczego warto wprowadzić jogurt naturalny do swojej diety?
Gęsty jogurt naturalny firmy OSM Krasnystaw, produkowany z najlepszego mleka z Lubelszczyzny, dostępny m.in. na stronie http://www.krasnystaw.eu/produkty/jogurty-naturalne/jogurt-naturalny-gesty to bardzo wartościowy produkt spożywczy, który dzięki dużej zawartości składników mineralnych, tj. potas, fosfor, cynk i jod świetnie pobudza nasz układ immunologiczny. Stymuluje go tym samym do obrony przed drobnoustrojami zwłaszcza w okresie przeziębień.
Ponadto regularnie spożywany jogurt naturalny pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę, a także świetnie się sprawdza jako źródło pełnowartościowego białka w dietach wegetariańskich.