Po co komu taka duża lodówka?
Odpowiednio pojemne lodówki można bardzo korzystnie zagospodarować. Modele trzydrzwiowe są z reguły podobnych rozmiarów co klasyczne lodówki. Ich cechą szczególną są bardzo cienkie ścianki (które jednak doskonale utrzymują temperaturę), pozwalające na zwiększenie pojemności wnętrza do ponad 500 litrów. Dla porównania – standardowe, duże lodówki jednodrzwiowe mają około 300 litrów pojemności. Wnętrze, które ma nowoczesna srebrna lodówka trzydrzwiowa, jest bardzo funkcjonalnie urządzone. Pozwala ono na wstawianie zarówno wysokich butelek z napojami do środka, jak i małych słoiczków z sosami czy luźno ułożonych warzyw i owoców. Czy taka lodówka jest przydatna również w mniejszej rodzinie? Oczywiście, że tak!
Co mogę zmieścić w trzydrzwiowej lodówce?
Ogromną zaletą posiadania dużych lodówek jest możliwość robienia większych zapasów jedzenia pakowanego w plastikowe pojemniki. Tym sposobem zamiast każdego dnia gotować obiad, możemy ugotować ich kilka na parę dni – część schłodzić, a część zamrozić. W sukurs przychodzi nam nowoczesna, pojemna srebrna lodówka, w której zmieszczą się zarówno wyższe pojemniki, jak i płaskie talerze z pokrojonymi wędlinami czy serami. Lodówki trzydrzwiowe posiadają między innymi płytkie szuflady służące do przechowywania wyporcjowanych artykułów spożywczych i ustawienia dogodnych dla nich temperatur – na przykład niższych lub wyższych niż w pozostałej części wnętrza lodówki. Problemem nie są również chłodne napoje prosto z lodówki – nowoczesne chłodziarko-zamrażarki, oprócz dystrybutora zimnej wody i kostek lodu, mają również dość miejsca, by ulokować w nich stojące butelki.
Specjalny system chłodzenia
Lodówki trzydrzwiowe mają pewną ważną zaletę. Chcąc sięgnąć po coś umieszczonego z prawej strony, otwieramy tylko prawą stronę, nie ogrzewając przy tym lewej części lodówki. Tym sposobem dłużej utrzymujemy świeżość i odpowiednią soczystość swoich produktów spożywczych. Najczęściej używane produkty spożywcze można zatem umieścić po jednej stronie, a te, które wymagają bardzo szczególnych warunków chłodniczych i nie znoszą wahań temperatur – po drugiej stronie, aby mogły poleżeć w lodówce nieco dłużej. Odpowiednio zaprojektowane systemy chłodzenia pozwalają na utrzymywanie stałej temperatury powietrza oraz jego wilgotności wewnątrz całej lodówki, bez wyraźnych skoków temperatur. Modele trzydrzwiowe są zatem bardzo praktyczne i przy odpowiednim zagospodarowaniu pomagają utrzymać świeżość produktów spożywczych na naprawdę długi czas.
Oszczędność energii
Lodówki w klasie A+ to bardzo energooszczędne modele. Faktycznie wpływają one na wysokość naszych rachunków za energię elektryczną. Nasze lodówki muszą być stale podłączone do prądu, gdy wewnątrz znajduje się jakakolwiek żywność. A zatem klasa energetyczna chłodziarko-zamrażarki jest istotnym parametrem wyboru konkretnego modelu. Najlepiej wybrać model oszczędzający energię – chłodzący tylko tyle, ile to konieczne. Ważne jest także utrzymywanie stałej temperatury wnętrza lodówki. W starszych modelach więcej energii marnowało się na schłodzenie produktów, które delikatnie się ogrzały od ciepłego powietrza po długotrwałym otwarciu. Wybór trzydrzwiowej lodówki jest więc bardzo korzystny dla całej rodziny.